Основните врагове на секса

Сексът има два основни врага - лошото здраве и лошите отношения с партньора. Различните ръководства за подобряване на сексуалния живот като правило отделят твърде малко внимание на тези аспекти. Да изградиш и поддържаш хармоничен съюз е почти равно на изкуство, на което човек може да се научи, също както и на изкуството да пази здравето си.

Основните врагове на секса

Основните врагове на сексуалното здраве - по правило това са факторите, които подкопават здравето като цяло и ни състаряват преждевременно:

  • Пушенето, дори пасивното т.е. вдишването на чуждия цигарен дим, е по-опасно от умерената употреба на алкохол.
  • Затлъстяването и свързаните с него нарушения на здравето са честа причина за сексуалните дисфункции, особено при мъжете. При жените подобни проблеми се срещат както при много пълните, така и при много слабите. В по-млада възраст естествената хиперсексуалност превишава този недостатък, но по-късно желанието и възможностите намаляват поради неправилното хранене. Повечето хора считат този спад за естествено явление и намират друго обяснение като нерядко обвиняват партньора си за възникналите проблеми.
  • Хроничната умора и стресът са едва ли не най-разрушителните фактори на семейната хармония. Това се усеща особено от хората, чиято работа е особено напрегната. Мъжете в най-активната си възраст, дори без да имат проблеми с храненето и витаминния баланс в организма, често страдат от пълна сексуална апатия поради постоянния стрес и преумората.
  • Съществуват и много сексуални проблеми, за които намесата на специалист е почти 100% наложителна. Едни от най-разпространените сексуални проблеми при жените: вторичната, т.е. възникваща на по-късен етап, липса на оргазъм, вагинизмът и диспаренията (спазми и болезнени усещения по време на полов акт) могат да се коригират в 90% от случаите.
  • При мъжете преждевременната еякулация се лекува в 78 до 82% от случаите. Просто е добре да се знае, че това заболяване е като всяко друго и трябва да се потърси помощ от специалист.
  • Най-големият враг на нашето сексуално здраве и хармония е ниската култура на взаимоотношенията. Мъжът, който мисли, че като е сключил брак е изпълнил всички свои задължения, който не помага в домакинството и не се грижи за външния си вид, може да предизвика разочарование и охлаждане у жените с не много пламенен темперамент.

По-пламенните веднага ще му потърсят заместник, останалите ще бъдат по-търпеливи, което не значи по-щастливи от отношенията си.

Жената, която на всяка цена иска да спечели в спора с мъжа, която постоянно го критикува, постъпва недалновидно, за да не използваме разговорната дума “глупаво”. Нейната днешна победа е утрешно поражение. Ако мъжът престане да вижда в нея жената-обект на своите сексуални желания, то тя няма кого друг да вини освен себе се. Агресивното поведение, съперничеството, ревността, кавгите за пари и други всекидневни несгоди, неумението да се съобразяваме с интересите на другия разрушават сексуалната хармония.

Според психолозите много често хората търсят основата и решението на проблема на съвсем друго място. Жените се осланят на чисто външните атрибути. На тях им се струва, че новата рокля или липосукцията могат да решат личните им проблеми. Понякога тази илюзия се поддържа и от мъжете, които критикуват външността на своята приятелка или й дават за пример други жени.

Преди всичко зад тази критика стои обидата на мъжа от недостатъчното внимание, неговата ниска самооценка, собствените проблеми. Но ако жената, вместо да си изгражда комплекси по повод на своята външност, проявява повече интерес към мъжа, загриженост и ласки, въпросът за липосукцията от само себе си ще отпадне. За да се убедим в това, е достатъчно да обърнем повече внимание на щастливите хармонични двойки, при които външността не влияе на техните чувства и взаимоотношения.

В сексуалния живот, както и в живота въобще, рядко всичко и винаги върви гладко. Всеки има върхове и спадове, ярки, незабравими моменти и периоди на “зимен сън”. Това е важно, за да не си създаваме впечатлението, че всичко хубаво е отминало. Тези, които възприемат сексуалния живот като област от творчеството, които цял живот се учат и са в търсения на новото, обикновено не се оплакват от скука и апатия, от липса на стимули и желания.

В секса както и във всяка друга сфера от живота или се усъвършенствате и растете, или деградирате и се предавате. Повечето хора свързват тази теза само с професията си. На всеки е ясно, че ако искаш да си добър в своята работа, трябва постоянно да усвояваш нови неща, да се усъвършенстваш. Това обаче важи в същата степен и за отношенията с партньора. Всичко, което ни тревожи, можем спокойно да обсъдим, поправим, усъвършенстваме.

В англоезичния свят е много популярна поредицата от видеофилми с девиз: “Добрите любовници не се раждат, те се създават”. Те дори се разпространяват по пощата. И основният им “потребител” не са самоуверените младежи, а съпрузите със стаж, желаещи да усъвършенстват своя интимен живот. В този случай главното не е във филмите - важно е желанието да растеш и да се усъвършенстваш, да получаваш повече радости от живота и да подаряваш повече радости на любимия човек. Всичко друго може да се измисли, поръча по пощата или купи в аптеката.

социални бутони

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *