Основни умения за водене на нормален разговор

Днес ще говорим за основните умения за водене на нормален разговор. Много хора имат проблеми с това, особено интровертните (по-затворени в себе си) типове. Една от причините е липсата на достатъчно практика, понеже в днешното време на масов чат по Интернет много хора загубват способността си да водят нормален комфортен разговор, такъв без задна цел. Следният списък ще ви помогне много:

Основни умения за водене на нормален разговор

1. Използвайте главно твърдения, не въпроси. Искам да мислите за въпросите като за теглене на пари от банкова сметка. Проблемът е, че не знаете колко пари имате в нея. Също така поставяте събеседниците си в затруднено положение да водят разговора и да мислят отговори на момента.

Така се получава един вид интервю с постоянни въпроси и обикновено, без да се интересувате грам от отговорите. Това става най-често, когато мъжът е притеснен около красива жена и се чуди какво да каже. Тогава в главата му изкачат глупави въпроси, които почва нервно да задава един след друг, без да изчака дори отговор.

Пример - От къде си? А къде учиш? Каква специалност? А как се казваш?

Ако ще задавате въпрос, за да избегнете такива неловки ситуации, задавайте интересни въпроси и след това направете някакво наблюдение или задълбайте още дадената тема с твърдения, за да не се получи плитък разговор, характерен за посещение при фризьор.

Пример:
М - Какво е нещото, на което не можеш да кажеш не / каква ти е страстта / какво обичаш да правиш?
Ж - Обожавам обувки, дрехи и мода като цяло.
М - Защо? или Може да почнете да говорите чрез твърдения на тема "мода, дрехи и обувки".

Още по-добре е да започнете с предположение. Вместо да питате от къде е или друг стандартен скучен въпрос, правите предположение (може и забавно такова) - "Ти ми изглеждаш като от Варна/ТУ/Мария/нинджа и т.н." По този начин, ако сте познали, те ще се чудят от къде знаете. А ако не сте, ще се чудят защо си мислите така. Отделно ще ви кажат и правилния отговор. Идеален начин за продължаване на разговора.

2. Използвайте "проверки". "Проверките" са малки въпросчета, които целят да задържат вниманието на събеседника ви към вашата история или разговор. Популяризирани са първо от Juggler. Няколко примера: "Нали?", "Ти какво мислиш?", "Знаеш за какво говоря, нали?" и т.н.

3. Използвайте няколко теми в разговора - терминът е (multiple conversation threads) и е наложен от Toecutter. Представлява въвеждане на няколко теми на разговор, а не обсъждане от начало до край на дадена единствена тема. Идеята е, че по принцип така протичат разговорите между приятели.

Докато говорите на една тема, се сещате за друга, зарязвате старата за малко, после може да се върнете към нея или да преминете към друга по-интересна и след това евентуално да се върнете към първата.

По този начин ви се увеличават и темите за разговор и намалява шансът да блокирате и да не можете да се сетите какво да кажете (често срещан проблем). Внимавайте да не прекалявате, защото ще ви помислят, че сте болен от "Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност".

4. Не се хвалете, преувеличавайте или измисляйте, за да изглеждате готин - колкото повече усилия хвърляте да убедите другите, че сте готин, толкова по-зле изглеждате. Готиният мъж не е нужно да ви казва колко е готин.

Ако имате толкова много неща за изтъкване, накарайте ги да ви попитат за тях, използвайки недовършени и по-мистериозни изказвания: "Наистина се забърках в голяма бъркотия" е много по-подходящо от "Аз съм модел и имам много работа". Не е фукане, ако ви попитат първи и казаното от вас е истина.

5. Не спорете. Спор не можете да спечелите. Не можете, понеже ако загубите - губите, ако спечелите, пак губите. Защо? Нека предположим, че смачкате в спор опонента си, в неговата теза има дупки, а вие сте много по-компетентен по въпроса, и го унижите пред други хора, показвайки колко некадърен е той.

Тогава какво? Вие ще се чувствате добре, егото ви ще е погалено, но какво ще кажем за него? Изложили сте го и сега той се чувства смачкан, посредствен, наранили сте гордостта му. Той ще ненавижда успеха ви и пак ще остане убеден, че неговото мнение е правилно.

6. Избягвайте неловка тишина. Всички сме изпадали в такива ситуации, когато изведнъж оставаме без никакви идеи какво да кажем. Тишината е мъчителна и ние бързо си намираме извинение да се махнем, за да избегнем неудобството. Вместо това когато усетите неловката тишина, не се паникьосвайте, а направете някакво наблюдение или задайте въпрос.

Всяко едно нещо е "кукичка", за която може да се хванете и да продължите разговора - нейното поведение, начинът й на обличане, обстановката около вас и т.н. Едно от най-основните правила в пикапа е, че винаги е по-добре да кажете нещо, каквото и да е, отколкото да не кажете нищо (това важи главно за ситуации, в които се опитвате да свалите напълно непозната, не за социалния ви кръг).

бутон за социални мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *