Магията на усмивката – Част 2

Тази статия е продължение на статията Магията на усмивката...

Обърни внимание, как в твоя град (село, университет, училище) е прието да се обличат и държат. Мога да ти дам само общи съвети, които имам като собствени наблюдения: обличай се в светли тонове, обувките също трябва да са светли (при повечето хора те са черни).

Не ти давам съвети какви да се панталоните, ризата, потника или тениската - това е въпрос на собствен вкус. Но те трябва да е в хармония с теб, твоята фигура и физиономия.

И така: Изправи се - така ще изглеждаш уверен и смел. Гледай към хоризонта, в краката си нека да гледа вехтото поколение (при цялото ми уважение към това героично поколение).

И, разбира се, усмихвай се, усмихвай се и пак се усмихвай! И усмивката ти трябва да бъде заразителна! Желателно е тя да омагьоса света! И не се притеснявай, че някой ще реши, че си луд. Защото: В усмихващо се лице не пускат стрела (японска пословица).

Усмихни се! Не се шегувам, отиди до огледалото и просто се усмихни. Харесва ли ти тази усмивка? Преди да се върна към умните думи, прекарай, моля те, още малко пред огледалото. Изобрази просто весело настроение. Получава ли се? Добре, а лека усмивка? Става ли? Тогава си подари едва сдържаща се усмивка (все едно, че едва успяваш да сдържиш смеха си).

Ако се е получило добре - изпробвай я на някой непознат човек в транспорта: погледни го, задръж усмивката си, обърни се. Всеки втори от тези, които си погледнал, ще започне да си поправя дрехите и да се оглежда.

Този прост метод можеш спокойно да включиш във "вредните" спътници, активно пречещи на разговора. А сега - усмихни се широко. Искрена ли е твоята усмивка? Харесва ли ти? Добре. Тогава засега - стига.

А сега по експериментирай с хладна усмивка, със защитна, с удивена, объркана, приятелска и с други. Те са много, нали? За малко да забравя: преди да продължиш да четеш по-нататък, украси лицето си с лека усмивка и засечи десет минути. Направи го!

Има такъв медицински термин - контрактура. Опитай се да размърдаш ръката, веднага след като са й свалили гипса. Контрактура.

В най-общия случай се подразбира нарушение на подвижността на ставите. По-късно терминът, малко по променил се, се въвежда и в психологията. Погледни лицата на хората по улиците: понякога ще срещнеш гримаса на безпричинна погнуса, понякога на страх или изнервеност. Психологическа контрактура.

Човекът, най-вероятно, дълго е живял в страх или се е намирал в неприятна обстановка, което е и предизвикало съответната маска на лицето му. Но дните преминавали, а мускулите са свикнали да се намират в новото положение. И ето - дразнителят е изчезнал, а печатът на лицето е останал.

А знаеш ли, колко често нагрубяват именно такива изнервени и изплашени? Обърни внимание! Ще се радвам, ако ти не си в тяхната група.

Като се върнеш у дома - веднага погледни в огледалото. След известно време се разположи по-удобно пред него - и отново се погледни.

В двата случая - какво можеш да кажеш за настроението на този човек, ако го видиш на улицата? Ако това не е нещо неутрално, то трябва да се учим отново.

Да се отпуснем. Ако ти е трудно - проведи експеримента веднага след сън. Изрази на лицето си спокойствие и запомни това усещане.

Усмихни се. Отново се успокой. Няколко пъти на ден (колкото по-често, толкова по-добре) се гледай в огледалото и се контролирай. Всичко ли е вече наред? Тогава е време да се усмихваш. Трябва да постигнеш това – всички усмивки от първия абзац да ти харесват.

Наскоро видях красиво момиче. Мислех си, че е красиво, докато не се усмихна - това повече приличаше на гримаса, нощем, вероятно, бих се уплашил.

И така, може вече да са изминали плануваните 10 минути? Още ли се усмихваш?

Не са ли се уморили мускулите на лицето ти? Първия път, когато го направих аз, истински се уморих. Психологическа контрактура. Усещах, че мускулите в краищата на устните ми са жестоко изморени! Тези мускули не са привикнали на работа. А ако мускулите се уморяват бързо, може ли леката усмивка – настроение дълго да живее на лицето ти без специални тренировки?

А и, знаеш ли, забелязах, че броят на момичешките погледи към мен се увеличи два или три пъти. Усмивката е като магнит, привлича тези погледи и други усмивки. Така че, действай!

Някога обърнал ли си внимание на това, на кого се усмихваш? А аз съм забелязал, че при мен това са предимно приятели и дружелюбно настроени хора.

Не се усмихвах на всички момичета, а и колкото повече ми харесваше момичето, толкова по-сериозен бях. Глупак! Това са навици и установки, от които трябва да се избавим.

Проследи как ти реагираш на различни ситуации, резултатът може да се окаже доста неочакван. Знаеш ли как върховно да се усмихваш на този, който ти харесва? Как стремително се покачва от това скалата на настроението? По неволя ще станеш оптимист. Опитай! Ден, може би седмица - и ще се получи, непременно ще се получи! А когато се получи, ти ще забравиш самотата, повярвай ми!

Източник: lover.ru

spodelime

14 мнения за “Магията на усмивката – Част 2

 1. Това е една прекрасна статия и много, много вярна! Отскоро живея в София и съм забелязал, че хората не се усмихват… Просто си вървят по улицата. Угрижени, замислени и забързани.
  Аз обичам да се усмихвам и определено това буди интерес у хората, с които общувам! Повярвайте ми! А е толкова лесно да направим деня си по-лек… понякога е необходима само една усмивка! 🙂 В днешното забързано ежедневие… какво друго ни остава?
  Поздрави!
  Боби

 2. Благодарим ти за хубавите думи Боби. Продължавай да се усмихваш на живота и хората около теб 🙂

 3. Положителното мислене и поведение е един от най-големите ни плюсове в живота 😉

 4. Абе, много лесно било то, но ако не си харесвам истински усмивката? То тогава как да я показвам на другите 🙁 Някак си фалшиво ми изглежда …. Този проблем лекува ли се?

 5. след 1-2 дена постоянно усмихване проблема се оправи от самосебе си. 🙂

 6. Аз съм почти винаги усмихната, просто отвътре ми идва. Не ми се налага да се усмихвам насила. И определено доста хора ме харесват, харесва им моята компания, но някои просто са си негативни и нищо хубаво не е в състояние да ги зарадва – да се оправят:)
  И все пак не съм забелязала толкова да ме заглеждат заради усмивката ми или да съм толкова невероятно привлекателна заради нея. Е, веднъж един циганин изкоментира 🙂 Но за мен важното е, че на много хора им е приятно да общуват с мен и ми казват, че харесват в мен доброто настроение и вечната ухиленост. 🙂

 7. когато дълго време не се усмихвам имам чувството че ми се променя излъчването сякаш погрознявам и една естествена усмивка променя всичко .За това нека се усмихваме повече

 8. От както се помня имах изключителен проблем със зъбите 🙂 Просто усмивките ми бяха старателно прикрити…Сега , след доста мъки и 22 броя керамика най на края мога да се усмихвам без притеснение. Но , поради причината , че цял живот съм избягвал усмивките , лицето ми не е свикнало. 🙂 Има напредък , и се опитвам при всяка възможност да се усмихвам , но трябват тренировки. 🙂 Все още има прилики с изкуствена усмивка , но с всеки път намаляват.

  И преди да публикувам коментара , искам само да кажа , че от както започнах да се усмихвам и да се опитвам да съм позитивно настроен в по-голямата част от деня , започнах и да се улавям на моменти с неволна усмивка на лицето ми. 🙂

 9. А само не разбрах усмивка на непозната на улицата какъв ефект би могла да има?

 10. Опа, не се изразих правилно. Когато се усмихна на непозната какъв би могъл да е ефекта? (извинявам се за спама, новак съм тука)

 11. Хмм звучи интересно!! Нищо не пречи да пробвам и наистина много се надявам да работи!! 🙂

 12. Аз също от както се помня съм имал пробелми сас усмивката.Сложна ми е на мене поне сам млад 🙂 няма да е все така.Имам проблем точно с парви преден зъб ;(.Задалжително ли е да си отварям устата не!За това си се усмихвам навсякаде дори и да нямам зъб!С отворена,затворена уста усмихвам си се!

 13. Хаха, сещам се веднъж влизам в класната стая с усмивка до ушите и един как се слиса и каза нещо тъпо от рода „К’ва а таа идиотска усмивка, ъъ?“ :D:D
  Много ти благодаря за статията (макар да е предназначена за мъжкия пол)! Ще пробвам тактиката! Дано да смайвам още повече хора с „идиотска усмивка“.

  П.П. Още не са ми свършили 10-тте минути, полудявам вече! :Д

 14. Реших да се поразровя в сайтове от този тип и изглежда ,че има много полезни работи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *