Брачни клетви

Не мога да разбера защо хората се женят. Не от онзи тип брак: "страх ме е да не остана сам/а", а от онзи тип - "цял живот съм си се представяла в бяла рокля, искам да срещна Принца и той да е единствен" и така нататък все в същия дух.

Сватба

Основният ми проблем идва от невъзможността да се спогодя с две понятия - "край" и "завинаги". Както казват братята американци - I like to keep my options open. Първо, че мразя онази мисъл: "Всеки край на едно нещо е начало на нещо друго". Добре бе, да му се не види, ти пък откъде си толкова сигурен, а? Ами ако краят на едно нещо си е точно неумолимия, безвъзвратен последен влак, който ти изпускаш точно в същия момент, в който си замазваш очите с тези измишльотини от лексикони?

Какво ако краят си е точно край и нищо по-различно? Признавам си, краят ме плаши. Също и думата "завинаги". Какво значи това в днешно време? В свят, в който се кълнем във вярност на един човек, докато смъртта ни раздели, а после се развеждаме с него, сякаш това не е нещо ненормално... Какво изобщо означава "завинаги", след като все повече от нещата около нас стават за еднократна употреба, в това число и отношенията ни?

Честно казано, аз държа на клетвите и обещанията си, затова и не мога да се видя как се заклевам на някого да бъда до него завинаги. Пфу, пак тази ужасна дума. Ако съм обичал, но нещата се променят с времето, ще спра да обичам и няма нищо по-нормално от това. Може би ще продължа да се интересувам как е човека, когото съм обичал, може дори да запазим приятелски отношения, но не мога да обещая, че ще го обичам вечно, защото това е Божа работа.

Разбира се, винаги нещата могат да се крепят в името на брака, но това ли му е целта все пак? Търпение, волско, инатливо, в което хората се намразват постепенно, лекичко и един ден дори вече не знаят как да не се гледат накриво. Просто ми се иска, ако един ден имам деца, те да чуват от време на време, че родителите им все още се обичат, а не този май изключително верен извод, който на мен ми повтарят: "Ако искаш да намразиш някого, ожени се за него."

бутон за сайт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *