Котва и закотвяне в НЛП

Искам да обясня какво е котва и закотвяне и как да се използват при връзките с жени. Нека обърнем внимание на следните ситуации:

 1. Мелодия да ти е напомняла някое приятно преживяване от миналото, което си изпитвал под въздействието на същата тази музика (или пък, обратно - неприятно усещане)?
 2. Чувствал ли си характерен мирис, който да ти навява спомен за нещо?
 3. Дори само едно докосване на някой човек предизвиква ли у теб определена реакция?
 4. Случва ли ти се звука от бормашина да предизвиква болка в зъба ти?
 5. И така нататък...

Ако поне нещо от тези неща ти се е случвало, ще ти е по-лесно да разбереш за какво говоря. В реалния живот често се срещат такива случаи. Конкретното съдържание, разбира се, би могло да бъде различно, но причинно-следствената връзка е същата.

По принцип, с изучаването на "закотвянето" се е занимавал още Павлов, когато е експериментирал със своите кучета. Паралелно с естествените стимулатори на отделянето на стомашен сок (т.е. вида и мириса на месо) е използвал и допълнителни изкуствени стимули, например - звънец.

В резултат този звънец сам по себе си се е асоциирал с приемане на храна. И се получавало така, че когато звънял звънеца кучето отделяло стомашен сок (макар и да трябвало това да става само при вида и мириса на храната). Това е придобития или условен рефлекс при кучето.

Човек е устроен така, че за придобиване на нов рефлекс на него обикновено не му е нужно многократно повторение "стимул реакция", а е достатъчно еднократно съчетаване. На нас ни е достатъчно веднъж да се опарим, за де не направим това никога повече съзнателно.

Или дори веднъж да срещнем джебчии в тъмна улица, за да се страхуваме всеки път, когато се налага да се връщаме по тъмно... А работата е в това, че и тялото и съзнанието ни са част от една и съща кибернетична система. Всички части са неразривно свързани и преплетени една с друга.

И цялата тази информация, която получаваме чрез сетивата (това, което виждаме, чуваме, възприемаме и усещаме) се обработва съвместно, в един комплекс. Тоест - достатъчно е да си спомним музиката, която е звучала в миналото, за да можем да нарисуваме цялата картина в този момент и да почувстваме всичко, така, както е било тогава.

И всичко това е така свързано, че е достатъчен един елемент, за да си спомним цялата ситуация. Именно поради тази причина можем да използваме това целенасочено като внесем нов, леко повтарящ се елемент в ситуацията, в резултат на което той направо да се свърже с нея.

И сега, ако ние активизираме този елемент, то се възвръща цялостното преживяване. Този елемент, (често случаен и страничен, незначителен сам по себе си) се нарича "котва", тъй като фиксира някое конкретно преживяване.

Котвата може да работи във всяка една система на възприемане:

 1. Кинестетическа (сетивна) - осезание, сетивно възприятие, усещане за натиск и температура.
 2. Визуална (това, което виждаме).
 3. Аудиална (това, което чуваме).
 4. Вкус, обоняние.

За проверка на работата на кинестетическия (тоест, работеща в системата на усещанията) котва може да се направят прости упражнения. Например опитай в компания, когато се разказват вицове, да се докосваш при всеки изблик на смях до ръката на някой от присъствуващите.

След това ще бъде достатъчно само да се докоснеш до ръката на този човек на същото място, със същата сила, за да се засмее той. Точно така и ще стане, ако всичко се направи правилно, уместно и своевременно. Само фантазията може да ви покаже колко много са вариантите да изпробвате закотвянето.

Но за да работи всичко успешно, има няколко принципни момента:

 1. При активация на котвата да се докосвате именно до това място, до което и при постановката на котвата, със същата сила и въобще по-възможно най-сходен начин. При това такъв вид "котва" се препоръчва да се поставя на точки, които с най-голяма лекота могат да бъдат намерени следващия път.
 2. Да се постави котва е най-подходящо точно в момента преди преживяването да достигне своя пик, затова е необходимо внимателно да понаблюдавате човека. Когато преживяването започне да отшумява (дори съвсем малко след пика), котвата се отпуска. Ако е възможно, то си струва да се засили котвата, като се постави няколко пъти на едно и също място.
 3. Най-добре е, ако човекът не забележи съзнателно действията по закотвянето.
 4. Може да се окаже, че съществува вече някаква котва от миналото на някое от въздействията. Затова в частност в упражненията по повишаване на увереността в себе си, може да се окаже, че използването на някаква друга котва, а не сключването на ръцете е по-подходящо.

Други видове котви, освен кинестетичните също могат да се използват ефективно, но за начинаещ това е по-сложно за реализация; освен това кинестетическата котва често обединява закотвянето във всичките три системи:

 1. Собствено кинестетичната (чувствена).
 2. Визуално (ако човекът види как протягаш ръка към него).
 3. Аудиално - възприемане на шумоленето на дрехите при протягането на ръката...

При това с кинестетичната котва можем да бъдем уверени, че човекът е почувствал твоето докосване до него, а звуковата котва може и да не чуе, а визуалната, да не види.

Източник: lover.ru

споделяне във facebook

Едно мнение за “Котва и закотвяне в НЛП

 1. Това е интересно, но може да има доста лоши последствия тая котва ако пипнеш мазамата по задните части може да ти закотви един шамар или един ритник в слабините така ,че внимаваите ! 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *