Какво е това НЛП ?

Невронно Лингвистично Програмиране. Тоест нещо от невронните връзки, теория на системите и структурна лингвистика. Екзотичен компот, но е много вкусен. НЛП е клон на психологията. Отличава се от другите психологични школи (психоанализа, транзакционен анализ, гешталт терапията) с чисто практическия си подход за бързо постигане на най-ефективни резултати.

Това е методология на ефективната комуникация. Като модел се появява през 1973 година за първи път. Първата книга по НЛП е написана от създателите на НЛП - Джон Гриндер и Ричард Бендлър, които предлагали НЛП като ефективно средство за лечение на психически болести.

На практика НЛП се оказва мощен способ за манипулация на поведението на хората без тяхно знание. Поради тази причина НЛП веднага заинтересувало разузнавателните организации, които го включили в задължителната програма на своите агенти. В наши дни НЛП се използва и в бизнеса за оказване на натиск върху партньорите, в предизборните програми ( в САЩ започва от Рейгън, в Русия от Елцин).

Главният лозунг на НЛП е: ако нещо може да прави поне един човек в света, на това може да бъдат научени всички останали!

Области на приложение:

Психология и психотерапия. НЛП притежава уникални възможности. Това е цялостна концепция ориентирана към реални резултати, при това максимално бързо и безболезнено за клиента. Много от техниките са били сензационни за времето си. Например, техниката за лечение на фобии. Оказало се, че фобия може да бъде коригирана за 15 минути, а не за две години, както са смятали преди това.

Образование: С помощта на НЛП е било изяснено, че много от ученическия курс може да се направи по-бързо и ефективно.

Бизнес: В бизнеса НЛП се използва в много области. Започвайки от рекламата и завършвайки с набиране на персонал и водене на преговори.

Пикап: Пикаперите (Дон Жуановците) също не са останали встрани. Първоначално те са използвали тайно копирани забранени учебници.

Мошеници: В България НЛП активно се използва за измама на хора от структури като бизнес пирамидата "ПРОКСИМА". Твоето преимущество е, че вече имаш информация.

НЛП е като нож - можеш да го използваш в домакинството, а можеш и да убиеш. Всичко зависи от теб!

Източник: lover.ru

социални бутони

Едно мнение за “Какво е това НЛП ?

  1. Еми това е яко нещо. Звучи интересно и много много много сложно за моята глупава главичка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *