От коя страна на жената се сяда?

По принцип в една свалка това няма значение, освен ако жената не е от най-висшето общество и не очаква мъжът да е на "ти" с етикета, според който той трябва да седне отляво на жената.

Причината за това правило е много проста. Кавалерът трябва да е готов да помогне на дамата и ако той е от лявата й страна на него ще му е много по-лесно да й помогне с дясната си ръка ако се наложи.

Естествено повечето жени, особено младите момичета, едва ли познават етикета и съответно ако мъжът го наруши, те едва ли биха забелязали.

Освен това етикетът не е нещо което трябва да се спазва на всяка цена. Всичко зависи от ситуацията и често според обстоятелствата се налага да се импровизира.

С една дума, освен ако някой от вас не си е направил среща с принцесата на Монако - няма чак такова значение от коя страна ще седнете.

бутони за споделяне

15 мнения за “От коя страна на жената се сяда?

 1. http://www.lover-bg.com/21/

  Тази тема също е полезна в случая. Според мен има значение, макар и да е минимално. Ако имам възможност, винаги сядам в ляво на момичето.

 2. Значи все пак се оказах прав че, е хубаво да се седи от дясната страна на дамата!!!

 3. manowar, предлагам ти да спрем с тази простотия. Не аз и ти – всикчи! Аз мога да продължавам да се заяжадм, примерно, че ни ме знаеш, ни ме познаваш, така че да ми викаш „приятелю“ или пък, че както ти можеш да ми се „звериш“, така и аз мога.. zdravka76, може да ти се отяде за нещо друго, ти можеш да й го върнеш и така можем да продължим дълго, но не виждам нищо позитивно или креативно в това. Прелагам ти следната сделка. Ние спираме ВСИЧКИ да те ядем за правописа, ти спираш с манипулациите! В знак на добра воля, така да се каже „да заровим томахавката“, аз пръв ще направя крачка, като изтрия предишанта тема в която се дъвкахме. Надявам се, че и двете страни, ще се държат прилично. Ако една от двете наруши примирието, винаги можем да се сджафкаме отново… това е най-лесното, но няма да излезе нищо добро. Само ще се стигне до триене на коментари и може би дори на акаунти.. няма смисъл. Затова давам това предложение и на двете страни. Аз, zdravka76, Smile, warner и осаналите спираме да те дъвчем за това – ти спираш с манипулациите. ОК?

  Сделка или не?

 4. Вече на чисто, ще кажа, че етикета за сядане отляво важи за маса във висшето общество. Както и самият Jazz каза – в свалката това няма значение. Ако ти харесва да си отляво – стой отляво, ако ти харесва отдясно – отдясно.. на който където му харесва, там да стои.

 5. @BlackDiamond – мерси, че вкарваш ред. Дано нещата се оправят.

 6. По принцип за етикета, хубаво е да се сяда от ляво, НО зависи от случая има и някой изключения.
  Само като добавка, като правило е мъжът да стой от ляво на жената, няма значение дали сте на кафе или на проста разходка. Мъжът трябва да е от ляво 🙂 дори само за това дамата да може да го хване под ръка.

 7. Моля, и аз с тази цел го правя. Дано да мирнем всички.

  До сега никоя не ми е казала „мини ми от лявата страна“.. поне аз нямам такъв случай. Някой беше споменал, че се прави за удобство на жента, за да може да оперира с по-използваната си ръка… Smile, я си представи, че някой от двамата е левичар.. най-вече тя.. какво става тогава 😉 А и не забравяйте, че дамата ходи с… дамска чантичка 🙂 която заема единствената й свободна ръка 😉 Така че, и в двата случая, трябва да я пуснем за да може да използва и двете си ръце (единствено изключение прави, ако не я носи в ръка, а на рамото). Според мен, всичко е до ситуация.

  Както вече казах, всеки е свободен да се намира от която страна на дамата си прецени за удачно. Не виждам какво го дискутираме толкова. Това е само детайл. Ако не те бива, като сваляч, не отляво, на главата й отгоре да застанеш, нито ще имаш по-голям успех, нито по-малък.

 8. Ееее BlackDiamond нали затова казах че има изключения 🙂
  Тази тема ми харесва имам нещо впредвид, което мисля да пуска скоро тук, защото темата ме заитригува със свота простота.
  И все пак както казва моят любим философ “ Човек е роден да робува“ 🙂
  Надявам се разбирате какво искам да кажа.

 9. Мисля, че стремежа към съвършенство в това число и съобразяване с етикета, когато той е удобство, е нещо градивно и полезно. В един момент може да направите приятно впечатление точно с това поведение на една от големите си любови. Заслужава си да го спазва човек, дори само за себе си. Усещането да имаш галантен мъж близо до себе си е повече от приятно, дори той да е колега, приятел…
  Доброто възпитание и поведение винаги прави впечатление не само в любовта.
  … идеята ми беше :), една жена може да се грижи сама за себе си- да си отваря вратата, да си облече сама палтото, да ви даде път, да слезе сама от колата, автобуса и много други неща, но ако позволите да го направи сама не ви прави истински мъже. Не ви коства много да бъдете галантни, но прави невероятно впечатление и ви прави различни и желани.
  отместих центъра на темата, но би ми било интересно да знам какво би попречило на един мъж да бъде галантен?

 10. Hubavelka, нищо не пречи един мъж да е галантен освен това, че някои мъже може би смятат, че не е много мъжествено да си галантен.

  Специално по темата тук, става дума за един детайл, който наистина не е ужасно важен, но е добре да се знае и точно затова пуснах темата.

  Аз мога да добавя само, че е много приятно също когато един мъж в общи линии спазва етикета и жената забелязвайки това му помага (понеже в днешно време спазването му понякога става трудно или дори невъзможно точно защото жените не го спазват и цялата работа става изкуствена и си губи смисъла).

 11. От коя страна да се седи не съм сигурен, но знам, че ако сте на разходка, примерно, е прието мъжът да е от лявата страна.Така когато се движите близо до пътя, този който е от ляво ще е по-близо до преминаващите автомобили и се приема, че има по-голям риск за него.Един вид кавалерищина 🙂 Предполагам, че в Англия и другите страни, където карат от лявата страна ще е обратното.

 12. Yani, твоето обяснение защо трябва да се върви от лявата страна важи само в случай, че двойката върви по десния (от тяхна гледна точка) тротоар; ако пресекат улицата и продължат да вървят в същата посока, момичето ще се окаже от страната, от която минават колите 😉

 13. Чувала съм и още едно обяснение-когато говорите на лявохо ухо на една дама имате по-голям шанс тя да ви приеме по-емоционално. Свързано беше с мозъчните полукълба и пътищата на нервите. Иначе наистина е хубаво да се поназнайва малко етикет, дори и мацката да не знае, поне ти ще си по-уверен.

 14. Зависи коя ръка ти е по силна. Ето например аз работя с лявата ръка и тя ми е по силна

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *